Durable tourism

Duurzaam Toerisme

Situatieschets

De situatie van het toerisme zoals uiteengezet in het INTACH Rapport van 1998 was typisch niet-duurzaam : nadat de tempels van Khajuraho in 1984 werden opgenomen in de Werelderfgoedlijst van UNESCO, riep de regering van Madhya Pradesh Khajuraho uit tot een van de belangrijkste toeristische plaatsen van India. Ze bouwde een luchthaven, en nodigde verschillende 5 sterren-hotelketens uit om zich in Khajuraho te vestigen. Tevens werd een jaarlijks internationaal dansfestival opgericht. Als gevolg hiervan werd Khajuraho een bestemming in de klassieke tour voor internationale toeristen (Delhi, Agra, Varanasi, Khajuraho, Jaipur enz.).

Een typische toerist vliegt in ’s middags vanuit Delhi of Varanasi, blijft één nacht, en vertrekt opnieuw de volgende middag met de volgende vlucht. Omdat deze toerist uiteraard in een 5 sterren-hotel verblijft, is de baat van zijn verblijf voor de lokale bevolking bijna nihil. Omdat meer dan 200.000 toeristen de tempels elk jaar bezoeken, is dit aantal voldoende groot om een hele economie aan winkeltjes, kleine hotelletjes, straatverkopers, bedelaars te doen ontstaan; maar het korte verblijf van de individuele toerist maakt ook dat deze kleine, lokale economische activiteit nauwelijks kan overleven.

Sinds 2009 is deze situatie enigszins verbeterd omdat het treinstation, dat al enkele tientallen jaren gepland was, uiteindelijk de deuren heeft geopend. Dit gaf een belangrijke impuls aan het lokale toerisme.

Maar de bezoeker kan er niet naast kijken : de nefaste invloed van toerisme op het lokale weefsel is zeer groot, en dit in een streek die toch nog voornamelijk een landbouwstreek is.

Partners